Kryddor i maten - hälsosam livsstil
Kostrådgivaren IngerGinger tipsar om våra läkande smaksättare

Växterna var ursprungligen vårt apotek och många växter har en gynnsam effekt för både kropp och själ. De är mycket användbara för att förebygga sjukdom och för att uppnå välbefinnande. Dessa goda och hälsobringande smaksättare höjer upplevelsen av nästan vilken rätt som helst och får smaklökarna att jubla.

Nästan alla kryddor och örter innehåller olika hälsobringande substanser. Jag anser att så gott som alla kan använda betydligt mer av dem, vilket inte behöver betyda att det blir starkt.  Här beskriver jag några av de vanligaste kryddorna och örterna och deras egenskaper. Normalt räknas inte citron och andra citrusfrukter som varken krydda eller ört, men zest från deras skal är en fantastisk, hälsobringande smaksättare.

OBS! Min övertygelse är att de kryddor och örter som jag beskriver här är mycket kraftfulla och verksamma hälsobringare och kan med goda resultat användas förebyggande och komplementärt. Dock vill jag framhålla att de inte ersätter läkarvård, så vid sjukdom ska du uppsöka läkare!

Krydda för livet

Den visdom som återfinns i naturen ger oss allt det vi behöver för vårt välbefinnande

Basilika (Ocimum Basilikum)

Basilika är antiseptisk och mycket bra för matsmältningen. Motverkar magkramper, illamående, uppblåsthet och gaser. Den har också antiinflammatoriska egenskaper som gynnar en hälsosam tarmfunktion. Den har antiseptiska egenskaper och som eterisk olja är den mycket verksam mot förkylnings- och influensasymptom. Basilika är en god källa till magnesium.

Citron (Citrus Limonum)

En kraftfull frukt med helande och renande egenskaper. Den är antiseptisk och bakteriedödande och anses ha egenskaper som motverkar vissa typer av cancer. Den är också bra mot infektioner och för att avgifta, t. ex. lever, galla och njurar och främjar matsmältningen. Även om citronen har en sur smak så gör dess höga halter av mineraler att den ändå har en kraftigt basisk inverkan då den kommer in i kroppen. Den är därför utmärkt för att upprätthålla en bra syra-/bas balans. Citroner är rika på C och vissa B-vitaminer och innehåller mineraler som t. ex. järn, magnesium, kisel, koppar, kalcium och kalium. Använd inte bara juicen utan också skalet, men då endast från ekologiska citroner.

Dill (Anethum graveolens)

Dill är en gammal läkeört som innehåller mycket antioxidanter. Den motverkar många typer av infektioner från virus, bakterier, jäst och svamp, samt från parasiter. Dill anses också matsmältningsreglerande och kunna bidra till att minska dålig andedräkt, sura uppstötningar, gasbildning, och andra matsmältningsbesvär. Den har också använts för att behandla sömnlöshet och smärtlindrande.  Dill är en god källa till vissa mineraler som kalcium, magnesium och järn.
Den eteriska oljan utvinns ur fröna som också kan tugga för att underlätta matsmältningen.

Gurkmeja (Curcuma longa)

Gurkmeja innehåller mycket antioxidanter och har mycket kraftfulla anti-inflammatoriska egenskaper. Den är antiseptiska och har sedan gammalt ansetts ha anti-depressiva egenskaper. Gurkmejan är oerhört mångsidig och anses också kunna stödja leverfunktionen och cirkulationssystemet, vara menstruationsreglerande, förebygga Alzheimers och motverka mag- tarmbesvär. Det aktiva ämnet i gurkmeja är curcumin.

 

Ingefära (Zingiber officinale)

Ingefära anses vara ett elixir för att underlätta matsmältning och näringsupptag. Den hjälper mot illamående och yrsel och är mycket bra att förebygga åksjuka. Den har sedan gammalt också används flitigt mot förkylning, influensa, halsont, halsbränna och migrän. Den är värmande och energigivande och kan hjälpa att rena kroppen vid maginfluensa och mat förgiftning. Ingefäran är också inflammationshämmande och kan hjälpa vid muskel- och ledsmärtor. Ingefära passar till många rätter och även desserter.

Persilja (Petroselinum crispum)

 Persilja är bra vid detox då den är urindrivande och utrensande och är stärkande av lever- och njurfunktioner. Urindrivande och utrensande av kroppens slaggprodukter, reningskurer. Stärker och stimulerar funktion av lever och njurar. Den stimulerar mag-/tarmfunktionen och verkar uppfriskande på andedräkten. Persilja är mycket rik på både A-vitamin och C-vitamin och mineralerna kalium, kalcium, fosfor, järn och magnesium.

Timjan (Thymus)

Timjan är en kraftfull läkeört som är renande för mag-tarmkanalen och som har förmågan att motverkar och förstöra viissa typer av inälvsmask och parasiter. Den stödjer också nedbrytning av livsmedel rika på fett. Bland örter har timjan blandden högsta nivån av antioxidanter och har på så viss egenskaper att motverka många sjukdomsframkallande ämnen. Timjan är en på alla sätt stärkande ört och lindrar därmed trötthet och svaghet. Den anses också ha förmågan att stärka minnet, lindra muskelspänningar, huvudvärk, hosta och feber.

Vitlök (Allium sativum)

Vitlök är mycket stärkande och har en påtagligt renande och avgiftande förmåga. Den har antiinflammatoriska egenskaper som gör den verksam mot autoimuna sjukdomstillstånd. Den är också immunförsvarshöjande och innehåller naturligt antibiotika som gör den verksam mot många olika typer av infektioner men även candida och vissa virusinfektioner. Den anses också ha egenskaper som motverkar hjärt-kärlsjukdomar samt vissa former av cancer. Den innehåller höga halter av vitamin C och B6 samt mineralerna järn, kalcium, koppar och selen.