Sallad med rostade grönsaker och timjandressing

18 juni 2020

Det här är en supergod enkel och matig sallad för både fest och vardag.

Sallad med rostade grönsaker och timjandressing.

½ isbergssalladshuvud
½ rödlök
1 bit gurka
2 tomater
1 avokado
½ kålrabbi
½ anans
 
2 morötter
2 palsternackor
1 mellanstor zucchini
olivolja salt och svartpeppar
 
juice från 2 lime
1 tsk risvinäger
1 tsk tamari
1 tsk dijon
1 tsk honung
1 tsk citronpeppar
1 liten klyfta vitlök
1 liten bit ingefära
¼ tsk curry
¼ tsk sambal olek
1 tsk sesamolja
3 msk olivolja
1 kruka timjan
salt
ev. lite vatten
 
några msk sesamfrön.
några timjankvistar
 _________________________________________________________________________________________________
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Rosta några msk sesamfrån i en torr stekpanna tills de fått en lite gyllene färg.
Repa bladen från den grövre delen av timjanstjälkarna. Spara några hela stjälkar för garnering. Hacka timjanblad och de tunna stjälkarna fint.
 
Dela morötter och palsternackor på längden och skär i halvcentimeter tjocka skivor. Skär zucchinin i liknande bitar.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och pensla med olivolja, salta och peppra. När ugnen är varm sätt i mitten av ugnen i ca 30-40 min.
 
Skär ner sallad, rödlök, gurka, tomater, ananas och kålrabbi i önskad storlek. Jag skär ganska tunt och smått. Bred ut över ett generöst fat.
 
Riv vitlöksklyftan och ingefärsbiten fint. Blanda limejuice med risvinäger och tamari. Blanda först i kryddorna och vispa sen i oljorna. Om dressingen känns tjock späd med en gnutta vatten. Smaka av med salt.
Ringla hälften av dressingen över salladen.
 
Låt grönsakerna från ugnen svalna av något utan att bli kalla innan du lägger dem på salladen. Ringla över resten av dressingen.
 
Toppa med sesamfrön och timjankvistar.