Ut med det gamla - in med det nya!

12 januari 2017

Ut med det gamla in med det nya!

Jag hoppas att du har haft det riktigt bra under helgerna som varit, att du har haft möjlighet att njuta av avkoppling, god mat och dryck. För det är verkligen viktigt att njuta av maten vi äter. Om vi kan hitta bra matvanor som stödjer kropp och sinne, och som är hållbart hälsosam på sikt, då har en och annan avvikelse verkligen ingen betydelse. Ha aldrig dåligt samvete för hur du har ätit. Det förflutna kan vi inte ändra på men det kan vid med det vi har framför oss. Matvanor går alltid att ändra. Lär dig av det förflutna, känn efter hur din kropp reagerar, och prova nytt utifrån vad du mår bra av. Men kom ihåg att du behöver vara konsekvent med en förändring i några veckor för att ge den rättvisa och för att ge dig själv möjlighet att utvärdera.

Nu efter alla helger med kanske mer mat och dryck än vanligt, kan det kännas extra angeläget att, inte bara återgå till de vanliga rutinerna, utan också skapa mer långsiktiga och mer hälsosamma vanor. Att börja morgonen med en renande drink innan frukosten är ett perfekt sätt att rensa ut lite av helgernas utsvävningar. Då kan rutinen med en detox drink kännas som en bra start på året och på dagen.

Här kommer ett recept på min favoritdrink.

Ayurvedisk detox drink – 1 glas. Dricks på fastande mage.

Koka upp ½-1 tsk gurkmeja, ¼- ½ tsk, ingefära i ca 3 dl vatten och låt svalna till ljummet. Tillsätt saften av ½-1 citron (riv gärna i lite av skalet där mycket av nyttigheterna sitter) och tillsätt en gnutta svartpeppar eller cayennepeppar. Tycker du drinken blir allt för sur kan du tillsätta lite rå honung efter att vattnet svalnat.
Kanske får du röra om med en sked för kryddorna har en tendens att sjunka.

Använd ekologiska ingredienser. Syftet är ju att göra sig av med gifter.

Drick din drink direkt på morgonen och vänta minst 20 minuter innan du äter frukosten.

Det är bra att låta vattnet lämna magsäcken innan du äter, dessutom är drinken basisk vilket är en stor fördel för ditt blod, men just i magsäcken behöver vi syra för att bryta ner maten när vi äter.  Därför är det bra att vänta ett tag innan du äter något.

 Du ska heller inte borsta tänderna direkt efter drinken då citronen påverkar emaljen som behöver tid att stabiliseras igen för att inte skadas. Det tar ca 20-30 minuter.

 Den här detox drinken hjälper bland annat till att:

-       driva ut gifter ur kroppen
-       balansera kroppens pH-värde
-       stärka immunförsvaret
-       motverka inflammationer
-       främja matsmältningen

Läs gärna mer om de positiva egenskaperna hos ingredienserna under kryddor

Jag önskar dig ett fantastiskt 2017 fyllt av ren kärlek och renare matvanor!