Om vikten av vikten

13 maj 2018

Vikten av vikten

Nu är solen och värmen här! Då infinner sig också hoppet om att det kommer en sommar även i år. Planerna för sommaren börjar ta form, sommarkläderna plockas fram ur garderoben och man kan vara ute och bara njuta. Allting andas hopp!!

Det som också infinner sig vid den här tiden på året är frågor om vikten och då främst om att man vill gå ner i vikt. Det finns ju så många olika dieter och metoder för att minska i vikt. Den stora frågan är dock; hur går jag ner i vikt och behålla den??

Kruxet är, att ändrar jag min mathållning för att gå ner i vikt, måste jag ju bibehålla de nya matvanorna för att bibehålla den nya vikten. Det finns ingen väg runt detta faktum. Därför är det nödvändigt att hitta ett sätt att äta som jag kan leva med, som jag kan implementera i min vardag och inte bara stå utmed utan faktiskt uppskatta. Och inte minst, är min absoluta ståndpunkt, de nya matvanorna ska vara matvanor som också främjar min hälsa, nu och på sikt. Alla vet ju att det inte är hälsosamt med övervikt, men alla som är smala äter inte nödvändigtvis hälsosamt. Det innebär att även de riskerar att dra på sig sjukdomar och krämpor som är förknippade med dåliga matvanor och om man nu ändar sina matvanor för att gå ner i vikt är det ju faktiskt ganska kontraproduktivt att inte göra det på ett hälsosamt sätt.

Det finns också många missuppfattningar och gamla föreställningar om vad man kan och inte kan äta när man vill gå ner i vikt. Dessutom har vi ju alla olika utgångsläge när vi startar ett viktprojekt. Därför är det också väldigt olika och i högsta grad personligt hur vi på bästa sätt bör ändra vår kost. Dock finns det några generella riktlinjer som är bra att tänka på om du vill gå ner på ett hälsosamt sätt.

Här kommer mina hetaste tips.

1. Ät mycket färsk frukt och grönsaker. I frukt och grönsaker finns i stort sätt allt du behöver av bra kolhydrater, proteiner och lite fett, och det är vår främsta källa till mikronutrienter som vitaminer och mineraler. De är också en källa till fibrer som vi behöver för att hålla magen igång, immunförsvaret på topp och som främjar ämnesomsättningen. Du behöver inte begränsa ditt intag av frukt för att de innehåller mycket socker. Undvik däremot raffinerade och kemiska sockerprodukter.

2. Minska på fettet. Mycket fett gör oss överviktiga. Det är alltså inte kolhydraterna i sig som lagras in som fett, däremot är kombinationen kolhydrater och fett ingen bra kombo om man vill gå ner i vikt. Så, som sagt, minska på fettet. Bra, naturliga kolhydrater är livsviktiga för oss då kolhydrater är kroppens drivmedel. Att få i sig mycket bra, naturliga kolhydrater i form av frukt och grönt är det bästa sättet att undvika att drabbas av sug efter fet skräpmat.

3.Ge dig tid för återhämtning från stress  Stress och viktuppgång eller svårighet att gå ner, hänger ihop. Ständigt stresspåslag med överskott av adrenalin och kortisol sätter den inre biokemin i gungning och påverkar ämnesomsättningen negativt. Framför allt kortisolet ökar fettinlagringen. Se till att ge dig tid för avkoppling och återhämtning och att få igång de så kallade ”feelgood-hormonerna”. Bra aktiviteter är t. ex. avslappning, yoga, att vistas i naturen och att ta massage. Minska också på kaffe och alkohol som aktiverar stresshormonerna. Hoppa inte över måltider utan ät hellre lättare och oftare än sällan och tunga måltider.

4. Rör på dig. Alla vet vi att det är viktigt att kroppen är i rörelse, inte minst om vi vill minska i vikt. Det behöver inte vara avancerat, promenader duger bra. Gör det regelbundet, gärna nånting varje dag. Få in vardagsmotion om annan träning inte blir av, som att gå i trappor, gå av en station tidigare när du åker kollektivt, sätt på din favoritmusik och dansa… ja, hitta ditt eget sätt.

Börja med en sak i taget, du behöver inte överarbeta det hela. I dagens prestationssamhälle är det lätt att vilja ta i för mycket och försöka ändra allt på en gång. Ofta är det där vi stupar. För att lyckas med en varaktig förändring är det bättre att få in en eller ett par nya vanor i taget innan man ger sig på nästa.

Så sätt igång, en sak i taget!

Och kom ihåg att även en liten förändring gör skillnad.

”Naturlig mat ger naturlig hälsa”

Inger Ginger