Glad midsommar!

21 juni 2018

Glad midsommar!!

Midsommar är väl den helg på året som många av oss räknar som startskott på sommaren. Nu har det ju visserligen varit sommarvarmt länge i Sverige, denna ovanligt varma maj. Tills nu, nu när det är midsommar och vi mer än någonsin hoppas på sol och värme blir det i stället, inte helt ovanligt, regn på många håll i helgen. Men inte stoppar det oss från att fira midsommar, en helg som många förknippar med mat, dryck och umgänge utomhus i det gröna. Och om inte förr så är det väl då grillen åker fram för säsongen. Så därför tänkte jag prata om just grillen, eller snarare vad vi lägger på grillen.

För att göra medvetna och bra val behöver vi relevant information.  

Jag vill gärna informera om vad som är bäst grillas och vad man bör vara försiktig med att grilla ur hälsosynpunkt. Därför gör jag här en mycket kort sammanfattning från en artikel av David Stenholtz, som jag nyligen läste i tidningen Vego nr. 4, 2018. David Stenholz är överläkare i onkologi och ordförande i föreningen Läkare för framtiden.

Han skriver följande: Idag rekommenderas från alla expertpaneler att vi bör dra ner på konsumtionen av kött och charketurier då man har påvisat ett samband mellan köttätande och framför allt cancer men också andra välfärdssjukdomar. När kött hettas upp till hög temperatur, som vid grillning, bildas ytterligare skadliga ämnen (t. ex. PAH och HCA). 

Vad det gäller kyckling och fisk finns inte lika entydiga studier och i den västerländska kosten ingår inte heller lika mycket kyckling och fisk som rött kött. Kyckling innehåller dock samma sjukdomsalstrande ämnen som rött kött och samma skadliga ämnen bildas också när man grillar kyckling och även när man grillar fisk.

Dessa ämnen bildas inte vid grillning av vegtabilier. Där emot bör man även här vara försiktig med att bränna och undvika att äta det som är svartbränt och helt bruna partier. Så grilla inte mer än gyllenbrunt så får du den perfekt tillagade rätten.

I artikeln nämns också att även grillröken innehåller samma skadliga ämnen som den grillade maten så det är en god idé att hålla sig undan röken från grillen.

Så, summan av kardemumman är att det vegetariska alternativet på grillen är ett bättre hälsoval än kött, fågel och fisk. Men vad gör väl det, när det finns så mycket goda vegetariska alternativ att grilla. Att vända till exempel zucchini, aubergin, paprika och tomat i lite olivolja, salta och peppra och sen grilla är fantastiskt gott. Det finns också många variationer på vegoburgare, med till exempel bönor eller sötpotatis, smaksätt ordentligt med goda kryddor som till exempel smoked paprikapulver, lägg på grillen och avnjut med någon härlig salsa. Kanske en vegomajonäs, chimichurri eller supergod paprikaröra med valnötter – Mhamara.

Så ha en underbar midsommar ät, njut och ha det gott med lite mer vegetarisk och lite mindre animaliskt även på grillen.

Önskar
Inger Ginger