Detox, dag 5 och 6

25 augusti 2017

Detox, dag 5 och 6

Utlovade recept längst ner i inlägget.

På plats i Spanien!
Det jag älskar med den här platsen är dofterna. Det är en sådan uppfyllande mix av blommiga, kryddiga och gräsiga dofttoner som bara känns så underbart att få fylla lungorna med.

I går var en lång resdag ner från Stockholm. Men nu vänder det och vi känner att de tuffaste dagarna är över vilket känns väldigt bra när man är på resande fot. Lite meckigt blev det dock med mat på Arlanda och under flygningen då jag glömde kvar den fina salladen, vi skulle haft med, i kylskåpet. Det fick bli frukter, te och vatten. Men fram kom vi, vid midnatt, och väl där möttes jag av den tillfredställande synen av ekolådan som väntade oss, full med grönsaker och frukt. Det är alltid någon slags frukt-och-grönsaks-eufori jag drabbas av när jag får de där dignande lådorna.

I dag känner jag mig bara tacksam att de tuffa dagarna är över, hoppas jag, och att få möjligheten att tassa runt på tomten, titta på grönskan, plocka limen som nu är mogen och insupa dofterna, mellan arbetspassen.

Nu de utlovade recepten på raw tomatsås och någon slags pestokräm. Båda passar att serveras till hyvlad gurka och gröna blad.

Raw tomatsås
3 tomater
1 röd paprika
2 salladslökar
1 stor vitlöksklyfta
½ avokado
1 krm paprika smoked
½ tsk himalaya salt

Jag körde alla ingredienser i en höghastighetsmixer. Om du inte har tillgång till en sådan föreslår jag att du först river eller pressar vitlöken. Mixa sen allt till en hyfsat slät konsistens. Du kan också laborera med att tillsätta 5-10 soltorkade tomater. Välj företrädesvis de torra, som du blötlägger i några timmar innan.

Pestokräm
1 dl blötlagda solroskärnor, ca 3 tim.
2 krukor basilika
1 msk kokosolja
1 vitlöksklyfta
2 msk citron juice
½ tsk himalaya salt

Blötlägg solroskärnorna några timmar. Även här körde jag allt i höghastighetsmixer. Så samma sak gäller här, att riva eller pressa vitlöken innan om du inte har den typen av mixer. Även en stav mixer funkar men du kan då behöva mer vätska t. ex. lite extra citronjuice och/eller 1-2 msk vatten.