Detox, dag 28+1

17 september 2017

Detox, dag 28+1

Tips: Gör det!

Yippie!! Då var det gjort!!

Så i går var sista dagen av 28 dagars detox, med endast råa ovanjord-grönsaker och frukt.
Vilken resa, väldigt spännande och intressant har det varit och nu är jag både stolt och glad att vara här, på andra sidan.

Har det varit krångligt? Ja, det har varit krånglig (stundtals i alla fall).
Har det varit värt det? Ja absolut, utan tvekan!

Vi är nu sen några dagar tillbaka i Sverige igen och har avslutat den här detoxen där vi började det hela. Det är verkligen intressant med dessa två världar, att detoxa i Sverige och att detoxa i Spanien, båda platser har sina för- och nackdelar. Om vi börjar i Spanien så finns det ju en fantastisk tillgång på goda frukter och grönsaker där. Däremot är det mer begränsat med vad som finns av det ekologiska utbudet. Det är också väldigt skönt med varmt väder när man äter bara rå mat. Jag upplever att jag har varit mer frusen under den här tiden. Den största nackdelen med Spanien är att det varit svårt att få tag på, för ändamålet, bra mat om man är ute från hemmet. Att hitta en restaurang som kan servera en bra sallad som funkar i sammanhanget är faktiskt inte helt lätt. Nu kan jag ju bara uttala mig om den lilla stad jag håller till i, i en storstadsregion kanske det ser helt annorlunda ut. Avseende Sverige då? Här är det ju väldigt lätt att få tag i ekologiska varor. Alla matvaruaffärer har ju ett bra ekologiskt sortiment nu mera, men tyvärr är grönsaker och framför allt många frukter inte alls lika smakrika. Hälso-boomen är påtaglig i Stockholm och därför har det varit relativt lätt att hitta restauranger eller kaféer där man har varit öppen och flexibel för att jag har detoxat. På de ställen jag besökt har man med god vilja fixa fram både riktigt goda och bra sallader.

Så till vad som varit krångligt och varför det var värt det.

Det här har absolut krävt mer planering med måltiderna än vanligt. Visserligen kommer man in i det efter ett tag, hittar sina knep och favoriter, men så fort man behöver vistas utanför hemmet gäller det att ha med sig något så man klarar sig. Dels behöver man äta något ofta och för att inte alla restauranger kan erbjuda lämplig mat. Dessutom behöver man vara förutseende när man handlar för det går åt massor av frukt och grönsaker så det gäller att ha rätt saker hemma. En måltid går ju inte att rädda med något gammalt paket gryn man hittar längst in i skåpet.

Det finns flera skäl till varför det är värt besvären. Dels är det bara en fantastisk känsla att känna att man äter så totalt rent dag efter dag. Det ger helt enkelt en känsla av att göra inre storrengöring. Dels är det en spännande erfarenhet att bryta alla ingrodda vanor och förutfattade uppfattningar kring mat och ätande, så även det känns renande och befriande. Sist men inte minst så händer det en hel del fysiskt, förbättringar med krämpor, åkommor och kroppsformen som verkligen kan sättas på plussidan. Ja, och så känner jag mig faktiskt himla duktig och stolt!

Så i går, sista dagen, gjorde vi den första lättnaden vid middagen med lite tillagad mat. Det blev ugnsbakad sötpotatis (som jag läääängt efter), rödbetor och fänkål, lite vitlöksfräst mangold, guacamole och en sallad på gröna blad tomat och gurka och så en dressing med den också så efterlängtade olivoljan. Det kändes fantastiskt att få äta tillagad mat igen. Nu fortsätter upptrappningen succesivt, och jag känner mig väldigt inspirerad att till vardags fortsätta med en till största del vegankost. Så framöver kommer alla recept jag lägger upp på hemsidan att vara veganmat. 

Så mitt råd är, gör det! Det kanske inte behöver vara 28 dagar, det kanske inte behöver var fullt så strikt som jag gjorde det. Det finns helt enkelt många varianter och något är alltid bättre än inget. Längre fram i höst kommer jag att erbjuda paket med upplägg på två olika detoxpaket på en vecka vardera, en något lindrigare och en så som jag gjort den nu. Därefter kan man kombinera och/eller repetera dessa som det passar en själv för att bygga upp sin egen detoxversion.

Om några dagar kommer jag att göra ett inlägg med en utvärdering, för att se hur det har gått med mina mål.  Så…

fortsättning följer
Inger Ginger