Detox, dag 26

14 september 2017

Detox, dag 26

Tips: Ta med i beräkningen att det kan vara bra med en nedtrappningsvecka innan, beroende på hur du brukar äta och en upptrappningsvecka efter själva detoxen.

Idag tänkte jag ägna mig åt en del skitsnack.

Flera personer har, under tiden för min detox, frågat mig vad som händer med magen när man äter bara råa grönsaker och frukt.

Det här är ju en viktig fråga om något som vi inte alltid pratar så mycket om. Vi pratar däremot gärna om vad vi stoppar i oss, men vad vi än stoppar i oss ska det ju ut i andra änden. Och processen mellan intag och utflöde, bär ju hela idén om varför man överhuvudtaget ska detoxa.

Den här typen av mat innehåller mycket vätska, så när man äter så här blir det märkbart att man får kissa betydligt oftare än vanligt. Vad det gäller nummer två, som man brukar kalla det när man ska bajsa, så har det varit lite blandad effekt. Några dagar har det varit helt stopp och andra dagar har det varit att gå kanske fyra gånger under en dag. Det samma gäller för min man. Den här typen av mat är väldigt lättsmält och tar sig därför snabbt genom mag- tarmkanalen vilket gärna resulterar i fenomenet ”lite men ofta”. Nu i slutfasen av detoxen har de här dock lagt sig och magen ”sköter sig själv” skulle man kunna säga.

Men jag vet att det kan vara olika. En god vän som också ar provat den här detoxen blev så pass förstoppad att vederbörande valde att gå över till en variant av detoxen som är mindre strikt och mer långsiktig, med en del tillagad mat och med mer fett som till exempel frön och nötter, än den jag kör på. Det är viktigt att känna efter själv hur just du reagerar och mår. Vi är alla olika och vi har olika tröskel för vad vi tycker är okej att ta i form av obehag. Ytterligare obehag från magen under framför allt första halvan av detoxen är mer gasbildning vilket också lättar efter hand som magen vänjer sig.

Det detoxen gör är att rensa ut och bygga upp. Som jag nämnt i tidigare inlägg rensar man ut slaggprodukter, gifter, tungmetaller, toxiner, virus, bakterier, svamp och parasiter. Samtidigt bygger man upp en bättre, hälsosammare tarmflora, återställer balansen av magsyra, får i gång produktion och upptag av vitamin B12 och får igång levern så att den processar fett och lagrar glukos som den ska. Allt detta ska ju i slutänden leda till en betydligt bättre fungerande matsmältning.  Så det hela är ju en finstämd balansgång mellan att inte ge upp för tidigt för obehag och att inte låta det bli prestige och hålla i för länge om man inte mår bra. Är man ovan vid den här typen av kost kan det definitivt vara en fördel att förbereda sig med en nedtrappningsvecka för att låta kroppen långsamt ställa om sig till en helt rå kosthållning.

Så nu slut på skitsnacket.

Nu är det bara två och en halv dagar kvar och jag går in i slutspurten av de här 28 dagarna. Lördag är alltså sista dagen men det är nu som det börjar bli riktigt jobbigt. Jag märker hur jag börjar snegla mot annan mat, hur jag börjar fantisera om vad jag ska äta och börjar känna mig omotiverad att försöka hitta på något kul att tillreda. En sida av mig vill bara att det ska ta slut nu. Första dagarna efter, blir det till att ta det ganska försiktigt förstås så magen successivt får vänja sig vid lite tyngre mat. Men min längtan är på intet sätt överdådig, för det jag verkligen längtar mest efter, är att få äta är sötpotatis och olivolja.  Mmmmmmmmmmm!

Fortsättning följer
Inger Ginger