Detox, dag 18

6 september 2017

Detox, dag 18

Tips: Ha tålamod och överseende med dig själv. Vi är alla olika och därför måste man vara flexibel till allt man gör. Känns det helt övermäktigt att leva på bara rå mat, kan du som omväxling ångkoka, till exempel, lite blomkål eller broccoli. Känner du att du behöver lite fett ta några teskedar ekologisk virgin kokosolja.

Tidig morgon dag 18. Det verkar som det här håller på att bli en vana, inte bara detox men även tidiga morgnar. Jag som alltid varit en sjusovare vaknar tidigt och är pigg, kan inte somna om. Jag har de senaste 10 dagarna försöka med alla medel att somna om men det bara går inte. Jag brukar sätta klockan på 8, snooza några gånger innan jag lyckas få fötterna över sängkanten och komma igång med min dag. Men numera vaknar jag vid 6-tiden. Och så i morse kom jag på den lysande iden att jag faktiskt kan gå upp och göra något i stället för att försöka lista ut hur jag ska somna om. Jag har så många gånger tänkt att jag skulle vilja få in den vanan att gå upp tidigt, sitta för mig själv i tystnaden, supa in gryningsljuset och skriva eller göra sådana jobb som jag gör bäst när det är lugnt.

Och nu sitter jag äntligen här, precis så som jag sett det framför mig, utan att ens ha behövt plåga mig upp. Jag insuper morgonlugnet, medan jag tar in bilden genom altandörrarna, färger, former, nyanser av omgivningen utanför, i en av mina två verkligheter, Costa del sol – Stockholm. De vitkalkade väggarna på lilla pation som reflekterar det svaga ljuset, den skiftande grönskan bakom med små öar av vit jasmin och ceriseröd bougainvillea och så solen som smyger in sitt gula ljus över bergstopparna längre bort. Det är magiskt!

Nu vet jag ju inte om det här är något bestående eller om jag kommer att falla tillbaka till min gamla morgontrötthet så småningom. För hoppningsvis fortsätter det ett tag till så att jag hinner vänja in mig till den nya vanan så kanske jag kan motivera mig att ta mig upp oavsett om jag är tvärpigg eller ej. Den här morgonen har i alla fall gett mersmak.

Apropå vanor. Är det någonting de flesta av oss har runt våra matbeteenden så är det just vanor.  Att äta och dricka är i stor utsträckning en vanehandling och något vi oftast gör utan att reflektera nämnvärt över det. Det är något som blir så påtagligt med en strikt detox-diet och det är också en del av syftet med att göra detoxen. Jag tycker ändå att jag är relativt medveten om vad jag äter men ändå har mina vanemönster kommit upp i mitt ansikte vid ett antal tillfällen. Framför allt i början märkte jag hur jag styrdes med automatik genom att på impuls stoppa ”fel” varor i korgen när jag handlade eller att jag vid ett par tillfällen höll på att stoppa i mig något som jag inte skulle äta. Måltiden är ju också en starkt socialt färgad handling och förutom att det är underbart att äta och dricka tillsammans med familj och vänner, vill man gärna äta och dricka på samma sätt som de andra. Det blir som en slags tillhörighet. Det har gjort att jag hållit mig lite undan sociala sammanhang under de här veckorna. Det som ändå är väl värt att reflektera över är, hur kan jag äta och dricka utifrån mitt eget medvetna ställningstagande och samtidigt fortsätta att vara i sociala sammanhang?

Allt eftersom dagarna går lugnar sig autopilotsprogrammet vilket faktiskt känns väldigt befriande. Min förhoppning är att jag när detoxen är över – jag börjar skönja ett ”efter detoxen”. Hepp! – ska kunna välja mer medvetet vad, hur och när jag äter och dricker och samtidigt vara social.

Att detoxa är verkligen hormonsmart. Nu ska jag jobba med förberedelserna inför retreatet ”Hormonsmart mat och yoga”. Var uppe och besökte hotellet igår där vi ska hålla till, från 28 september till 1 oktober, och det är en sååå himla mysig plats. Perfekt för ändamålet!

Morgonens juice blev på: selleri, citron, gurka och äpple J

Fortsättning följer
Inger Ginger