Veganska kåldolmar

17 januari 2018

Veganska Kåldolmar

Just nu, mitt i vintern, är jag sugen på riktig husmanskost så här kommer ytterligare ett recept på en vegansk svensk husmansklassiker. Den här fyllningen kan bytas ut mot fyllningen till de veganska kroppkakorna och vice versa. Gott!

Kålen
1 spetskålshuvud
Vatten och himalayasalt

Fyllning
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 pkt avrunna linser
1 näve valnötter
1 msk näringsjäst
1 tsk örtsalt
¼ kryddpeppar
¼ svartpeppar

Sky
1 msk grönsaksbuljongpulver (utan natriumglutamat)
1 msk honung
1 oatly’s matgrädde havre
1 msk tamari
himalayasalt och peppar

Tillbehör
kokt potatis
tinade lingon
citronslakad hyvlad gurka

Så här gör du kåldolmarna
Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. Skär ut rotstocken på kålhuvudet och lägg i det kokande vattnet. Låt sjuda under lock i ca 15 min.

Ta upp kålhuvudet med hålslev och ställ det med håligheten från rotstocken ner i en sil eller durkslag så vattnet får rinna ut och huvudet får svalna något. Spara kokvattnet.

Fräs upp den finhackade löken och vitlöksklyftan på medelvärme i lite ghee eller olja.

Tillsätt de avrunna linserna och mosa dem med gaffel eller baksidan på en sked. Tillsätt finhackade valnötter och ½ -1 dl av kokvattnet för att få en lagom konsistens. Krydda med salt, krydd- och svartpeppar.

Lossa försiktigt bladen, ett och ett, från huvudet. Skär bort den grövsta delen av mitten nerven. Stora blad kan delas på mitten.

Klicka ut linssmeten på kålbladen och rulla ihop till dolmar. Lägg dem i en smord ugnsform. Blanda buljongpulvret med 5 dl av kålspadet och häll i ugnsformen. Ringla lite tunt med honung över varje dolme.

Sätt formen med dolmarna i ugnen på 200 C, i ca 30 min.

Ta ut formen, ta upp dolmarna och lägg åt sidan. Sila av skyn från formen i en kastrull. Lägg tillbaka dolmarna i formen och låt stå i ugnen på eftervärme.

Tillsätt i kastrullen med skyn, matgrädden, någon msk tamari och lite mosade lingon och koka ner till lagom smak och konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Servera kåldolmarna med kokt potatis, skyn, tinade lingon och hyvlad gurka. Gurkan har jag slakat i ett par matskedar färskpressad citron juice, en matsked olivolja, lite salt och peppar.