Här är ett tips på en underbart god och smakrik sommarmiddag! Och den blir helt vegansk om du väljer agavesirap i stället för honung till morötterna.
Quinoatabbouleh och ugnsbakade morötter
2 dl quinoa, gärna blandade färger.
1 gul lök
3 tomater
1 röd paprika
½ gurka
3 krukor persilja
1 röd chili
1 citron zest och juice
1 msk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 ½ tsk havssalt eller Himalayasalt
½ svartpeppar
½ dl olivolja
Koka quinoan i dubbel mängd vatten och lite salt i 10 min. När quinoan är färdigkokt se till att ev. kvarvarande vatten får rinna av väl.
Dela den halva gurkan 2 ggr på längden till fjärdedelsstavar. Skär bort det mesta av kärnorna.
Tärna lök, tomater, paprika, gurka. Finhacka persiljan och chilin.
Blanda allt det hackade och tärnade med kryddorna, olivoljan, citronzestet och juicen i en stor skål. Blanda försiktigt i den avångade/avrunna quinoan.
Ugnsbakade morötter med rosmarin
1 kg morötter
6 vitlöksklyftor
1 msk torkad rosmarin
1 citron eller lime
1-2 msk honung eller agavesirap
1 krm vaniljpulver
flingsalt
olivolja
Sätt ugnen på 180 grader.
Skala och dela morötterna på längden 1 eller två ggr, beroende på tjocklek. Skala och halvera vitlöksklyftorna på längden. Peta gärna ur grodden också. Fördela morötter och vitlök jämt över en ugnsplåt.
Strö över rosmarin och flingsalt och ringla ett par matskedar olivolja över och blanda runt. Dela citronen i två halvor och lägg på plåten.
Efter 15 min i ugnen ta ut citron-/limehalvorna men låt plåten med det övriga stå kvar i ugnen ytterligare 15 min.
Låt citrushalvorna svalna något så de går att ta i. Krama ur citrusjuicen i en liten skål och rör ut juicen med honung/agave och vaniljpulver.
När morötterna gått totalt 30 min i ugnen, ta ut dem och ringla juceblandningen över morötterna. Ställ in plåten ytterligare några minuter i ugnen. Servera genast.
Toppa ev med valfria rostade frön.