Vegan, vegetarian eller flexitarian? - Så här äter jag.

28 januari 2018

Vegan, vegetarian eller flexitarian? - Så här äter jag.

Det finns många vägar att välja gå då det gäller att lägga upp hälsosamma matvanor. Det finns mycket motstridig information och många olika trender och dieter att förhålla sig till. Till syvende och sist är vi alla olika och har olika livsomständigheter att ta hänsyn till när vi gör våra val. Dock är jag själv helt övertygad om att vi alla har mycket att vinna på att se över hur vi kan gå mot mer växtbaserade och mer naturliga matval.  I det här blogginlägget delar jag med av hur jag har valt att lägga upp mina val och lite om varför.

Ibland säger jag lite slarvigt att jag är vardagsvegan. Vegan är den som utesluter alla animaliska produkter i sin kost, dvs. kött, fågel, fisk skaldjur, ägg, mjölprodukter och även honung och gelatin. En vegan äter med andra ord endast vegetabilier. Till vardags äter jag alltså bara vegetabilier förutom honung och ghee.

Honung, helst råhonung eller i alla fall så lite bearbetad som möjligt, är med måttlig användning ett bra och naturligt sötningsmedel. Förutom att det är sött innehåller det, framför allt i sin råa form, en massa bra vitaminer, mineraler och enzymer. Dessutom har den även antibakteriella egenskaper som gör den verksam vid infektioner och underlättar matsmältningen. 

Ghee är i princip skirat smör. Man sjuder smör så att vätskan i smöret kokas bort, medan proteinet och mjölksockret sjunker till botten som en klibbig massa. Kvar blir ren smörolja som man separerar bort genom att hälla av oljan från bottensatsen. Ghee är alltså i stort sätt fri från både laktos och mjölkprotein. Det här är, tillsammans med kokosolja,  den absolut bästa oljan för stekning, då den tål högre upphettning än andra oljor. Dessutom smakar den väldigt gott och lite nötaktigt. Den är även perfekt att bre på mackan.

Som sagt en vegan äter vegetabilier men alla vegetabilier är ju inte per automatik bra livsmedel. Till exempel vet vi nog alla vid det här laget att raffinerat mjöl och socker, ja förövrigt raffinerade livsmedel generellt, inte ingår i en bra kosthållning. Därför utesluter jag naturligtvis dessa produkter. Vad det gäller mjöl- och grynprodukter så utesluter jag, i min vardagsmat, produkter med gluten. Gluten är, lite förenklat, en proteinsammansättning som finns framför allt i vete och även i råg och korn som vissa personer är allergiska mot (celiaki). Jag har inte glutenallergi men avstår gärna till vardags då gluten kan vara irriterande i matsmältningskanalen.

Jag äter inte heller konstruerade köttsubstitut som quorn- eller sojaprodukter.

Quorn är en produkt framställd av mögelsvamp i laboratorium, vilket enligt mitt synsätt gör den till ett helt onaturlig livsmedel – ”Naturlig mat ger naturlig hälsa” – är ju min devis. Dessutom är den inte vegansk, vilket man lätt kan förledas att tro, för det ingår både ägg och ibland även mjölk i framställningen.

Soja är ett omdiskuterat livsmedel som det finns olika uppfattningar om huruvida det är hälsosam eller inte. För mig går sojan bort av mer än en anledning. Om vi börjar med soja som föda så innehåller den fytoöstrogener som i vissa forskningskretsar anses kunna störa vår hormonella balans och funktioner. Den innehåller också ett antal, visserligen naturliga, men ändå giftiga ämnen som i större mängd anses kunna leda till matsmältningsproblem, svårigheter att ta upp näring och försvagat immunförsvaret. Det här gäller dock inte fermenterade sojaprodukter som till exempel tempeh, miso, natto och sojasås. Själv har jag inget behov av den typen av livsmedel, fermenterad eller inte förutom ekologisk Tamari som jag ibland använder som smaksättare. Varför jag väljer just Tamari av alla sojasåser är för att den inte innehåller något gluten.

Den andra anledningen till att jag använder väldigt lite soja är av miljömässiga skäl. Produktionen av soja i världen har mångdubblats under senare år, framför allt i Sydamerika. Där skövlas stora områden av regnskog för att ge plats till enorma arealer av sojaodlingar. Inom den traditionella odlingen (gäller alltså inte ekologiska odlingar) använder man stora mängder konstgödsel och bekämpningsmedel som ofta sprutas ut från flygplan över fälten. Det här leder till att man förgiftar intilliggande vattendrag och marker och det utgör en hälsorisk för både människor, djur och natur. Så då kan man väl äta fermenterad, ekologiskt odlad soja? I mindre mängder, visst. För mig, med en stor del av mitt hjärta i Sydamerika - min man är ju argentinare - och med ifrågasatta hälso-fördelar känns det inte som ett svårt beslut att avstå.

Så här äter jag alltså till vardags. Kanske jag skulle kunna kalla mig flexitarian för det betyder alltså att jag inte är en konsekvent vegan. Jag kan vid enstaka tillfällen äta lite kött eller fågel och då och då äter jag gärna fisk och skaldjur. Även vissa mjölkprodukter kan slinka ner under helgen, framför allt ost eftersom jag älskar ost med betoning på getost. Det jag dock inte äter alls är ägg. Varför jag väljer bort ägg får bli ett annat blogginlägg.

Sist men inte minst vill jag slå ett slag för de ekologiska och närodlade alternativen. För mig är det alldeles självklart att naturlig mat som ska ge naturlig hälsa inte innehåller mer bekämpningsmedel, eller andra gifter, än nödvändig. Inte heller att odling, uppfödning, framställning eller transport belastar vår redan ansträngda miljö mer än nödvändigt.

Här nedan kommer en kort redogörelse över begreppen vegan, vegetarian och flesitarian.

Vegan är den som utesluter alla animaliska produkter i sin kost, dvs. kött, fågel, fisk skaldjur, ägg, mjölprodukter och även honung och gelatin. En vegan äter med andra ord endast vegetabilier. Många veganer använder inte heller några produkter från djurriket som t. ex. skinnprodukter.

Vegetarian är, lite förenklat den som inte äter kött, fågel, fisk eller skaldjur.  Egentligen är det korrekta namnet lakto-ovo-vegetarian, vilket innebär att man alltså även äter mjölkprodukter och ägg.

Flexitarian är ett nytt begrepp som dykt upp och innebär väl ungefär att man drar ner på konsumtion av animaliska livsmedel, framför allt kött. Det kan t. ex. innebära att man lägger in x antal vegetariska eller veganska dagar i veckan.

Vilken roll spelar maten ditt liv?

Inger Ginger