Post detox - vad hände sen?

10 december 2017

Post detox. Två och en halv månad senare – vad hände sen?

Här kommer tillslut min utvärdering efter den detox jag gjorde tidigare i höstas.

Det har nu redan gått drygt två månader sen jag avslutade detoxen och det har verkligen varit intressant att se vad som hänt med de framsteg och hälsoförbättringar jag fick av detoxen.

Det krämpor som jag fokuserade på att bli av med eller lindra var följande:

  • Migrän
  • Urinvägsinfektioner
  • Inflammation i bäckenled – sakroiliakaleden

Min avsikt var också att dessa fyra veckor skulle bli en språngbräda för bättre kost generellt, framför allt att äta mer vegansk kost.

Sen fick jag ju även oväntat symptom med värmevallningar under detoxens gång, som jag inte haft tidigare. 

Och så här har det gått:

  • Nu 2,5 månader senare kan jag konstatera att jag inte har haft någon form av huvudvärk sen detoxens dag två. Ingen migrän och ingen annan huvudvärk heller.
  • Känningarna av urinvägarna hade jag problem med under hela detoxperioden och ända fram till cirka två veckor till efter jag avslutat detoxen. Därefter har jag inte känt någonting alls av det.
  • Med bäckenleden är lite mer tveksam. Den är bättre, under detoxen riktigt bra, men ännu inte helt bra.
  • Värmevallningarna som plötsligt och överraskande dök upp under detoxen höll i några veckor efter jag avslutat, men försvann sen lika plötsligt som det dök upp.

 Så på det hela taget kan jag bara konstatera att de fysiska förbättringarna är påtagliga. Så gott som alla krämpor håller sig borta, förutom leden då, som ändå är mycket bättre, snarare stel än ond. Det känns fantastiskt! Och på bara fyra veckor.

Så det förbättrade matvanorna? Jo, de är förbättrade. Jag lärde mig mycket under detoxen om hur jag kan svinga ihop en god mix av lite grönsaker och kryddor och det blir gott. När jag nu också kan använda min älskade olivolja, nötter, frön och även tillaga grönsakerna känns det som det finns alla förutsättningar att lyckas med nästan allt.

Jag håller så gott som alla måltider jag lagar hemma under veckan veganska, så ger jag mig lite mer utrymme till utsvävningar under helgen. Det blir ju ganska moderata utsvävningar om jag får säga det själv.  Vit fisk har jag ätit några gånger, någon gång även lite ekologisk kyckling och rött kött, i det här fallet lamm har det blivit vid ett tillfälle.

Sug efter sötsaker, kaffe eller vin har inte heller kommit tillbaka. Visst kan jag äta något sött, ta en kopp kaffe på helgen eller dricka ett glas vin till en god helgmiddag, men något direkt sug efter det, nej det har jag inte.

Jag hade ju inte något fokus på vikten under de 28 dagarna men kilona rann ju av, av sig självt, även om jag åt, i mängd, mer än vad jag någonsin gjort. Totalt gick jag ner 4,5 kilo, och min man gick ner 7,5 kilo, men han hade ju mer att ta av också. Nu, två och en halv månad senare har jag naturligtvis gått upp ett par av dessa kilon och ligger nu två kilo under utgångsvikten och här skulle det ju kännas bra att kunna stanna kvar.

Under detoxen blev jag ju oförskämt morgonpigg, det, där emot, hänger inte kvar. Jag förstår inte hur det kommer sig att sängen känns så innerligt varm och skön på morgonen. Jag är helt enkelt tillbaka i att varje morgon få övertala mig varför jag ska ta mig upp ur den varma inbjudande sängen, som liksom inte vill att jag ska lämna den ;-).

Men det kanske snarare är årstiden som spelar in här.

 Än kort sammanfattning av mina erfarenheter: ”En detox ger verkligen resultat”.

Glad andra advent
Inger Ginger