Helgtips - Ugnsbakad spetskål med antivirustopping

27 mars 2020

Helgtips - Ugnsbakad spetskål med antivirustopping
 
Det viktigaste vi har, skulle jag säga, är vår hälsa och vårt välmående.
Att verkligen ladda med nyttigheter är den bästa garantin att hålla de små mikroorganismerna som kan göra oss sjuka på avstånd. Men även för den som blir sjuk är det viktigt att verkligen ge kroppen all den näring den så väl behöver för att ta sig igenom och återhämta sig på bästa sätt.
 
Rödkål är nyttigt, billigt och inte minst GOTT!
Den innehåller massor av bra vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer, bland annat mycket vitamin C som är superbra för immunförsvaret.
 
Jag gör ofta olika varianter på ugnsbakad vit- eller rödkål, både vanlig och spetskålvarianten. Förra helgen gjorde jag en variant med mycket rå vitlök och ingefära som är suveränt mot virus. Här är receptet så du själva kan prova i helgen.
 
Ugnsbakad spetskål med antivirustopping

1 röd spetskål
1 äpple
1 rödlök
6 vitlöksklyftor
1 tsk kumminfrön
flingsalt
svartpeppar
agavesirap
olivolja
 
Topping
6 vitlöksklyftor
2 cm Ingefära
1 chilifrukt
färsk timjan
 
Sätt ugnen på 220 C.
Dela kålen i fyra klyftor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.  Halvera vitlöksklyftorna på längden och ta bort grodden i mitten. Skiva rödlöken i tunna båtar och klyfta äpplet - om ej ekologiskt skala först. Lägg vitlök, rödlök och äpple runt kålklyftorna. Strö över kummin, salt och peppar och ringla lite agavesirap och olivolja över allt ihop. Sätt i mitten av ugnen i ca 30 min. Kolla med kniv eller sticka att den är ordentligt genombakad.
 
Toppingen
Ta bort grodden ur vitlöken. Riv vitlök och ingefära och skiva eller hacka chilin fint. Blanda allt i en skål. Skölj och torka timjan.
 
Fördela toppingen och timjan kvistar över kålen när du tagit ut den ur ugnen.
 
Till detta serverade jag stomp på potatis och jordärtskocka med spenat och purjofräs och färsk babyspenat.
 
Lycka till!
Inger Ginger